Program


GENERACIJA 5

GENERACIJA 5

GENERACIJA 5

Generaciju 5  osnovali su 1977. godine klavijaturista Dragoljub Ilić, bubnjar Boban Đorđević, pevač Jovan Rašić, gitarista Dragan Jovanović i basista Dušan Petrović.

U prvih pet godina postojanja grupa je snimila četiri singla na kojima se nalaze i hitovi Ti samo budi dovoljno daleko  i  Umoran od svega, kao i dva albuma: Generacija 5 (1980) sa najvećim hitom  Dolazim za 5 minuta Dubler (1982) sa poznatom numerom Šta ćemo sad nas dvoje.

Grupa objavljuje povratnički kompilacijski album 1994. godine, na kome su pored najvećih hitova snimljenih u periodu od 1978. do 1994. godine i akustična verzija pesme Ti samo budi dovoljno dalekoPovedi me u noć, kao i legendarna Najjači samo ostaju, po kojoj je kompilacija i dobila ime.

Generacija 5 je prva u Jugoslaviji snima unplugged TV show, a 1995. godine izdaje i CD Unplugged & Live.

Prvi studijski album posle ponovnog okupljanja Svet je tvoj objavljen je 1997. godine, a drugi kompilacijski album, objavljen 2000. godine donosi balade poput Pomoli se još jednom.

Četvrti studijski album Energija objavljen je 2006. godine, a poslednji singl Opasna po život 2016. godine.

Uporedo sa autorskim radom, kompletna grupa, ali i njeni članovi pojedinačno (D. Ilić, D. Jovanović, B. Đorđević) bavi se studijskim i koncertnim radom za mnoge poznate pevače i grupe (Zdravko Čolić, Oliver Mandić, Željko Bebek, Bajaga, Kerber, Divlje jagode, Slađana Milošević, Vajta, Viktorija, Dado Topić i  mnogi drugi).

Kruna takvog rada, kako za kompozitora D. Ilića, tako i za i ceo bend je učešće 1985. godine u svetskom humanitarnom projektu Boba Geldolfa pod nazivom Band Aid. Pesma Za milion godina je okupila celu pevačku i sviračku elitu sa prostora bivše Jugoslavije i poslala poruku humanosti i empatije celom svetu.
 
Polovinom osamdesetih prerano je preminuo basista Dušan Petrović Duda. Basista Miloš Stojisavljević - Cajger postaje stalni član benda.

Postojanje grupe je tokom decenija obeleženo i čestim promenama pevača (Jovan Rašić, Goran Milošević, Đorđe David, Dragan Panjak i Dejan Najdanović).

Ulogu originalnog bubnjara Generacije 5, Bobana Đorđevića koji se preselio u Los Anđeles, uspešno je u jednom periodu preuzeo Zoran Radovanović - Baki, a poslednjih godina  Radoš Ćapi - Raša koji je postao stalni bubnjar tzv."beogradske varijante" Genaracije 5.

Sadašnju postavu Generacije 5 čine: klavijaturista Dragoljub Ilić - Ilke, bubnjar Boban Bo Đorđević, gitarista Dragan Jovanović - Krle, basista Miloš Stojisavljević - Cajger  i pevač Miloš Bayat.

Generacija 5 će 44. godine postojanja obeležiti koncertom koji će se održati 17.12.2021. godine u sali Amerikana Doma omladine u Beogradu  sa početkom u 21 h.

Izvor: TOUCHSOUND

Preporuka


ESCAPE ROOM - NESTALI KUGLAŠ

Exit Escape Centar

Eskejp igra predstavlja sjajnu zabavu za sve uzraste. Preporučujemo je prijateljima, parovima i porodicama.

Istražite svet iluzija, doživite nemoguće i ne zaboravite da ponesete svoj omiljeni fotoaparat! Nudimo Vam intrigantno čulno i edukativno iskustvo…

Nesvakidašnji koncert Željka Vasića pod nazivom "Moja kafana". Sam naziv koncerta govori šta mozete očekivati te noći.

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati