Program


FEST 2020 - OPTUŽUJEM
7

FEST 2020 - OPTUŽUJEM

Tema filma je ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja - članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku. Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu.  više

Kategorije ulaznica


390.00 RSD
Parter C Desno, Parter D Levo

Trenutni događaji




OPTUŽUJEM

J’ACCUSE / AN OFFICER AND A SPY

 

Francuska, Italija / 2019 / 132’

 

Istorijska drama, triler

 

Gala 

Tema filma je ozloglašena afera Drajfus s kraja 19. veka. Kapetan Alfred Drajfus, jedan od malobrojnih Jevreja - članova generalštaba Francuske armije, nepravedno je osuđen 1894. pod optužbom da je špijunirao za Nemačku. Francuski oficir Žorž Pikar rizikuje karijeru i život, boreći se čitavu deceniju da obelodani istinu i oslobodi lažno optuženog Drajfusa iz užasnog zatvora na Đavoljem ostrvu. Razotkrivanje kriminalnog ponašanja u koje je bio upleten praktično čitav francuski generalštab, a podržao ga najveći deo političkog establišmenta, potreslo je francusku državu iz temelja.

 

 

Režija:

Roman Polanski 

Scenario:

Robert Harris, Roman Polanski 

Fotografija:

Pawel Edelman 

Montaža:

Hervé de Luze 

Muzika:

Alexandre Desplat 

Uloge:

Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Grégory Gadebois 

Producent:

Alain Goldman 

Produkcija:

Stela Cine, Bord Cadre Films, CounterNarrative Films, Participant 

Distributer:

MCF MegaCom Film

 

ROMAN POLANSKI

Roman Polanski (Pariz, 1933) je francusko-poljski filmski reditelj , producent, scenarista i glumac. Pohađao je Nacionalnu filmsku akademiju u Lođu u Poljskoj. Prvi igrani dugometražni film Polanskog, Nož u vodi (1962), snimljen je u Poljskoj i bio je nominovan za Oskara za najbolji strani film. Nakon toga Polanski je dobio još pet nominacija za Oskara, dve nagrade BAFTA, četiri Cezara, nagradu Zlatni globus i Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu. Godine 1968. učvrstio je svoj status režirajući horor film Rozmarina beba (1968). Film Kineska četvrt (1974) je nominovan za 11 Oskara. Godine 2002. producirao je i režirao film Pijanista, koji je dobio tri Oskara, među njima za najbolju režiju, kao i brojne međunarodne nagrade. Osvojio je nagradu za najbolju režiju za film Pisac iz senke (2010) na dodeli 23. Evropskih filmskih nagrada.

 

 

Filmografija:

2019 J’accuse / An Officer and a Spy / Optužujem

2017 Based on a True Story / Prema istinitoj priči

2013 Venus in Fur / Venera u krznu

2011 Carnage / Pokolj

2010 The Ghost Writer / Pisac iz senke

2005 Oliver Twist / Oliver Tvist

2002 The Pianist / Pijanista

1999 The Ninth Gate / Deveta kapija

1994 Death and the Maiden / Smrt i devojka

1992 Bitter Moon / Gorski mesec

1988 Frantic / Mahnit

1986 Pirates / Pirati

1979 Tess / Tes

1976 The Tenant / Stanar

1974 Chinatown / Kineska četvrt

1972 What?

1971 Macbeth / Magbet

1968 Rosemary's Baby / Rozmarina beba

1967 The Fearless Vampire Killers / Bal vampira

1966 Cul-de-sac

1965 Repulsion / Odvratnost

1964 The World's Most Beautiful Swindlers (segment "La Rivière de Diamants")

1962 Knife in the Water / Nož u vodi

 

Festivali:

2019 Venecija / venice Film Festival

 

Nagrade:

2019 Venecija – Nagrada žirija, FIPRESCI nagrada / Venice International Film Festival – Silver Lion Grand Jury Prize for Roman Polanski, FIPRESCI Prize 

 

Izvor: CEBEF

Preporuka


28.02-08.03.2020.

Frenki, poznata francuska glumica, saznaje da ima još samo nekoliko meseci života. Za…

Po dolasku u katolički internat Goran se nađe pod pritiskom da se prikloni…

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati