Program


Arheološko nalazište u Vinči

Arheološko nalazište u Vinči

Istraživanja na Vinči započeo je profesor Miloje Vasić, koji je na ovom mestu vršio arheološka iskopavanja između 1908-1934. i koja, sa prekidima, traju do danas. Nalazi sa ovih iskopavanja čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu, a manji deo u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu.

CENE ULAZNICA

Ulaznica: 200 din

Povlašćeni (đaci, studenti, nezaposleni i penzioneri): 100 din

Grupe: Na svakih deset posetilaca u grupi izdaju se dve besplatne ulaznice. Ovo se ne odnosi na povlašćene kategorije.

Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO<26 i ISIC.

 

ARHEOLOŠKO NALAZIŠTE U VINČI

Istraživanja na Vinči započeo je profesor Miloje Vasić, koji je na ovom mestu vršio arheološka iskopavanja između 1908-1934. i koja, sa prekidima, traju do danas. Nalazi sa ovih iskopavanja čuvaju se u Narodnom muzeju u Beogradu, a manji deo u Arheološkoj zbirci Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Vinča je pojam kojim se obeležava zenit evropskog neolita. Između 5300. i 4300. god. p.n.e. prostor današnje Srbije i Centralnog Balkana postaju kulturno središte Evrope, a na mestu današnje Vinče formirano je veliko naselje.

Arheološki nalazi iz Vinče i drugih neolitskih nalazišta u ovom delu Evrope promenili su naš pogled na praistorijskog čoveka. Ostaci otkopanih naselja govore o razvijenoj kulturi stanovanja i civilizacijskom napretku.

Na raskrsnici strateških vodenih i drumskih puteva Vinča postaje najveće tržište tadašnje Evrope, i to ne samo zbog izuzetne vrednosti sopstvenih proizvoda, već i zbog retkih sirovina i predmeta koji su u nju dopremani iz Transilvanije, gornjeg Potisja, donjeg Podunavlja, i sa obala Egejskog i Jadranskog mora.

Nalazi u arheološkom sloju visokom oko 10,5 m svedoče o kontinuitetu života sve do naših dana.

 

Stalna postavka

Kulturni slojevi iz Vinče sadrže prave riznice najraznovrsnijih predmeta: alate od kamena i životinjskih kostiju, keramičko posuđe za svakodnevnu upotrebu, luksuzne posude od keramike, raskošno dekorisane ritualne vaze, veliki broj antropomorfnih i zoomorfnih figurina, prosopomorfne poklopce, nakit od raznih vrsta skupocenih materijala i druge predmete izrađene u samoj Vinči, ili pribavljene iz udaljenih oblasti srednje Evrope, donjeg Podunavlja ili Mediterana. Na osnovu ovih nalaza, kao i na osnovu ostataka arhitekture i korišćenih sirovina je pouzdano rekonstruisana materijalna i duhovna kultura neolitskih stanovnika Vinče.

Arheološki nalazi sa iskopavanja od 1978. koja je vršio Muzej grada Beograda čine najveći deo muzejske postavke u Vinči, čiji je fokus na neolitskom periodu, a izloženi predmeti iz bakarnog i bronzanog doba, kao i sa srednjovekovne nekropole, svedoče o višemilenijumskom kontinuitetu života na Vinči.

 

RADNO VREME

1. april - 31. oktobar (Van ovog perioda posete se najavljuju!)

Ponedeljak: zatvoren

Utorak, sreda i petak: 10-16 časova

Četvrtak: 12-18 časova

Subota i nedelja: 10-18 časova

 

Stručna vođenja vikendom od:

10, 11:30, 13, 14:30, 16 i 17:30

 

 

Izvor: www.mgb.org.rs

 

Preporuka


Dve žene i jedan rat

Dom Jevrema Grujića

Dve dame, dve zemlje, dve ljubavi - jedna misija!
Nakon predstave, zajedno…

PRVI 6D MAĐIONIČARSKI SPEKTAKL ZA DECU I ODRASLE

Dragi korisniče,

Ovaj sajt koristi kolačiće za poboljšanje korisničkog iskustva. Korišćenjem ovog sajta prihvatate korišćenje kolačića. Politika privatnosti

Prihvati